לילך (שם בדוי) בת הארבע נולדה לאחר הריון בסיכון, בשבוע 29, עקב ירידת מים. בת בכורה להוריה. לאחר הלידה עברה החייאה עם פגיעה מוחית ואושפזה לטיפול בפגייה למשך שלושה חודשים. היא נותרה עם פגיעה מוטורית קשה. אובחנה עם שיתוק מוחין עם מעורבות של ארבעת הגפיים.
למרבה הצער, הוריה לא היו מסוגלים להעניק לה את הטיפול הדרוש, ובסופו של דבר היא הועברה למשפחת אומנה מדהימה, מלאת אהבה ודאגה, ששמה אותה במרכז עולמה.
לילך ילדה נבונה ודעתנית המביעה את דעותיה באופן נחרץ. היא לוחמת אמיתית ואין מטרה שהיא לא השיגה. היא נהנית במיוחד לצאת לטיולים עם משפחתה, להיות בחוץ, נהנית מהומור ומארוחות משפחתיות, בהן יותר מכל היא אוהבת לאכול… עגבניות. הפגיעה המרכזית, הביאה עמה אתגרים בתחומים שונים בניהם – אכילה. הביטוי העיקרי הינו בקושי בעיבוד מזון ובהתעייפות מהירה בזמן אכילה. דבר מוביל לדבר, ומכאן שלילך לא עלתה במשקל, באופן שיתמוך במסת שריר מיטבית עבורה, כזו שחיונית להתפתחות המוטורית שלה.
את לילך פגשתי במרפאת הילדים השיקומיים, שם אני פוגשת ילדים עם צרכים התפתחותיים אך גם צרכים שיקומיים. בטיפול התמקדנו בשמירת אורך גידים ע״י התאמות סדים ובהרחבת תפקוד עצמאי תואם גיל, ככל שניתן. בנוסף הזמנתי את לילך למרפאה נוספת בה אני שותפה, למרפאת האכילה, הכוללת מלבדי גם דיאטן וקלינאית תקשורת. ביחד אנחנו נותנים מענה רב מקצועי לילדים.
מטרת העל בטיפול של לילך היה בהשגת בטחון תזונתי ועלייה במשקל כמו גם הכוונה והדרכה כיצד נפחית התעייפות בארוחה.
ערכנו בחינה מדוקדקת של הפרופיל המוטורי תחושתי שלה, תצפית אכילה ושוחחנו עם הגורמים במסגרת החינוכית, באישור ההורים כמובן.
לילך התקשתה להתמודד עם מרקם מעורב, כך שההתערבות שלנו התמקדה בהקפדה של הגשת כל מרקם בפני עצמו, בזמן ארוחה. באופן הזה, השליטה שלה בעיבוד המזון היתה יעילה יותר.
בנוסף, הדרכה להקפדה על יציבה טובה באמצעות הושבה מותאמת, שמרה על בטיחות עבורה, בזמן ארוחה.
כמו כן, ניתנה התייחסות להיבטים נוספים שכללו את האופן של הגשת המזון והעשרה ע״י תוספים.
אתגר רציני היה העדפתה של לילך לעגבניות ומציאת הדרך שמצד אחד, תתחשב ברצון ובבחירה של לילך, לבין המטרה הנכספת של עלייה במשקל והפחתת התעייפות בארוחה.
לילך התקדמה מאוד בתקופת הטיפול.
מטרות הטיפול הושגו: היא עלתה במשקל, התפקוד המוטורי והשליטה היציבתית שלה השתפרו. היא אוכלת כיום מרקמים שונים והתפריט התזונתי שלה מגוון.
היא משתמשת בסכו״ם מותאם והיכולת שלה לעבד את המזון השתפרה.
ההתקדמות שלה מהווה דוגמה לכוח הרצון, התמדה והחשיבות בהכוונה והדרכה נכונה – שילוב של טיפול מקצועי עם תמיכה משפחתית מסורה ורגישה.